FTX Drama/ blog no:1

FTX drama

Ko je SBF (Sam Bankman-Fried) i kako je od „spasioca kriptovaluta“ postao čovek koji je bacio industriju od nekoliko triliona dolara na kolena? Pogledajmo nekoliko zanimljivih činjenica:

 • Njegovi roditelju su profesori prava na Stenfordu.
 • 2017 godine je osnovao Alameda Research, kvantno trgovačku firmu, tada je imao samo 25 godina.  
 • Zaradio je milione trgujući razlikom u ceni bitkoina izmedju Azije u Amerike.
 • Dve godine kasnije, SBF je pokrenuo FTX, koja je bila izmedju top 3 kripto menjačnice. U vrednosti od 32 miliarde dolara, neki od investitora bili su Sequoia Capital, Paradigm i Ontario Teachers Pension Plan. Sequoia su takodje napisali i članak o SBF koji je sada već uklonjen..
 • SBF je stekao lično bogatsvo u vrednosti od 26 miliardi dolara.

Svoj novac je trošio na razne stvari:

 1. Postao je TOP 2 najveći donator Demokratske stranke u periodu 2021-2022
 2. Organizovao je konferencije sa Tom Brady, Gisele Bundchen i drugim poznatim ličnostima.
 3. FTX bilbordi i reklame su se nalazile po raznim gradovima, arenama, stadionima, zgradama
 4. Spašavao je kripto firme.
 • Ovoj „kući od karata“ bilo je sudjeno da padne kad-tad. Ranije ovog meseca CoinDesk je objavio izveštaj da je većina Alamedinih fondova u FTT-u, tokenu koji je izumeo FTX. Ubrzo nakon toda CEO Binance-a je podelio tvit da Binance prodaje sve svoje FTT tokene. Više na: 
  https://twitter.com/cz_binance/status/1589283421704290306
 • Ovo je dovelo do ogromnog pada cene FTT tokena, čineći FTX nesolventnim.

 • Binance je razmatrao plan za spašavanje FTX-a 8. Novembra ali odustali su od tog plana dan kasnije kada su pogledali knjige FTX-a.
 • Odjednom, otkrića izlaze kao brza paljba. SBF tvrdi da su FTX i Alameda odvojeni entiteti. U stvarnosti, „celu operaciju je vodila grupa dece na Bahamima“. Izvršni direktor Alamede je 28- godišnjak sa kojim je SBF navodno i izlazio.
 • Prema Reuters, SBF je tajno premestio 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTX-a u Alamedu. 1 milijarda od toga sada nedostaje, verovatno zbog backdoor-a koji je implementiran u tajnosti. Upitan o nedostajućim sredstvima, SBF je odgovorio sa „???“. Više na: https://www.reuters.com/markets/currencies/exclusive-least-1-billion-client-funds-missing-failed-crypto-firm-ftx-sources-2022-11-12/
 • 11. Novembra su milioni dolara počeli da se sele iz FTX-a u anonimne novčanike. FTX je tvrdio da je to hak, ali mnogi kažu da je to insajderski posao.
 • FTX je podneo zahtev za bankrot, a SBF je podneo ostavku. Novi izvršni direktor bio je advokat Džon Rej III, on je takodje rešio slučaj sa kriminalnim aktivnostima firme Enron. Ironično FTX i Enron imaju iste izjave o misiji…
 • Milijarde dolara su isparile, ali ovo je daleko od kraja.. Niže je slika svih kompanija i fondova u koje su FTX i Alameda uložili. Jedan od njih je i BlockFi a više o BlockFi vam spremamo u sledećem blogu.  https://pbs.twimg.com/media/FhX1axfVIAIAjAh?format=jpg&name=large

Mislimo da je ova situacija prourzokovala trajnu nepopravljivu štetu kripto industriji. Proćiće mnogo vremena pre nego što će ljudi ponovo verovati ovoj industriji.

 • Iz FTX-ovog poglavlja 11 o bankrotu: „Nikada u svojoj karijeri nisam video tako potpuni neuspeh korporativnih kontrola“ -Ovo dolazi od tipa koji je upravljao bankrotom Enrona, tako da možete misliti koliko je FTX loše na tome..
 • Iz FTX-ovog poglavlja 11 o bankrotu: „SBF se konsultovao sa brojim advokatima, uključujući i njegovog oca, profesora prava na Stanfordu Džozefa Bankmana“. Pitamo se… kako se njegov otac oseća prema njegovim nedavnim poremećenim tvitovima i DM-ovima u kojima je u suštini javno priznao prevaru.
 • Iz FTX-ovog poglavlja 11 o bankrotu: „Revizorska firma za Dotcom Silo bila je Prager Metis… prva CPA firma koja je zvanično otvorila svoje Metaverse sedište“. Čak ni metaverzum ne može spasiti ovu kompaniju..
 • Iz FTX-ovog poglavlja 11 o bankrotu: „Dužnici nisu mogli da pripreme potpunu listu ko je radio za FTX grupu“ Znači da je nejasno ko je zapravo bio zaposlen u ovoj kompaniji.
 • Iz FTX-ovog poglavlja 11 o bankrotu: „Zaposleni u FTX podneli su zahteve za plaćanje preko onlajn platforme za četovanje gde je različita grupa supervizora odobravala isplate odgovarajućim personalizovanim emodžiima.“
 • LINK do kompletne prijave stečaja, ko ima vremena neka pročita:
 • https://storage.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.deb.188450/gov.uscourts.deb.188450.24.0_1.pdf

  Šta mislite, kada će SBF biti uhapšen zbog prevare??
  I još nesto za kraj da svako od vas malo razmisli…
Ako banka ili vlada napravi grešku i slučajno vam kreditira novac, morate ga odmah vratiti ili ćete se suočiti sa zatvorom. Ako kripto menjačnica (FTX) šalje političarima skoro 100 miliona dolara sredstava klijenata pre nego što podnesu zahtev za bankrot, to sasvim je u redu. Pa zar ti političari ne bi trebalo da vraćaju ukradena sredstva koja su primili? Ili samo prihvatamo najveću pljačku u sred bela dana svih vremena?
Tekstopisac @matko_mj ; Urednik @S4caa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish